Tomme de Savoie er en klassisk halvfast ost fransk koost, der er fremstillet Savoie i de franske alper. Osten er fremstillet af termiseret mælk. Her har vi en raffineret ost med et rustikt udseende. Tomme de Savoies overflade er dækket af en naturlig grå- og hvidskimmel, som man ikke skal lade sig afskrække af (dog anbefales det ikke at spise skorpen). Selve ostemassen har en flot lys, gul farve. Smagen er mild og samtidig fyldig og en anelse syrlig. Konsistensen er kompakt og elastisk. Osten er lavet året rundt, og typisk har en lidt anden karakter, alt efter om køerne fodres med vinter hø eller sommer græs. Osten lagres i ca. 2½ måned og har et fedtindhold på 45%.
Fromage Basque. Måske en af Frankrigs allerældste oste? I tidligere tider, når bjergpassene om vinteren lukkede til på grund af sne, var Fromage Basque en vigtig del af forrådskammeret. Osten kunne holde sig længe og var fyldt med god næring. Denne ost er fremstillet af pasteuriseret mælk fra får, der har græsset i Pyrenæerne på den franske side af grænsen. Den er modnet i min. 70 dage. Konsistensen er fast og cremet på samme tid. Smagen er lagret - minder en anelse om en Manchego.
Høost 48+ økologisk, har en dejlig nøddeagtig smag og en flot farve. Osten er fremstillet på mejeriet Naturmælk i Tinglev. Det er en sammenslutning af 31 gårde i Sønderjylland, mælken kommer fra køer der ikke får ensilage, men tørret græs og urter som grøntfoder vinteren igennem. Hvis kørene skulle vælge, ville de vælge hø. Køer går instiktivt efter den føde, der er sundest for dem. Den sundeste mælk produceres derfor netop, når køerne kommer ud på græs om foråret, for de spiser de sundeste urter først. Det gælder også i stalden, når de får hø. Høost vandt i 2007 Mejeribrugets Gourmetpris, men blev først lanceret i detailhandel i 2009.
|