Tom på tur

exit_a7_pil_ned
exit_a7_pil_ned

Les trois vallées

800 kort Pyrenæerne

Vallée d’Aspe er den midterste af de tre dale i Haut Béarn (syd for Pau), og ligger mellem Vallée d’Ossau mod øst og Vallée d’Barétous mod vest. De løber alle nord - syd.

Dalen stræker sig over 40 km langs Gave d’Aspe fra Oloron-Sainte-Marie til Col du Somport (1662 m), hvor den spanske grænse skiller den fra den sydgående dal, Val de l'Aragón.

Oven for Urdos åbner dalen sig mod provinsen Aragon via Somportpasset. Denne overgang i Pyrenæerne har været vidne til invasioner, felttog, flygtninge, pilgrimme, handelsrejsende, turister... enten ad vejen eller med tog (indtil 1970). Samarbejdet med Canfranc, den spanske kommune på den anden side af grænsen, er meget tæt. Meget er de fælles om, bl.a. turismen er de gået sammen om.

Vallée_Aspe

Vallée d’Aspe, Cette-Eygun

I det 19. århundrede oplevede Vallée d’Aspe en industriel opblomstring takket være det jernværk, som blev bygget i Urdos. Nu er befolkningstallet nede på ca. 2500.

Aspedalen var vidne til én af de større, økologiske kampe i løbet af 1990'erne, da lokale folk sammen med ”grønne” fra andre dele af Frankrig søgte at hindre en udbygning af Route national 134 og udførelsen af Somporttunellen.

Den øvre del af Vallée d´Aspe, der er meget svært fremkommelig, er en del af “Parc national des Pyrénées”.

Naturen i dalen er meget vild, og er derfor et af de få steder, hvor den pyrenæiske brune bjørn endnu lever frit. En oplysning jeg gerne ville have haft inden kajakken blev sat i Gave d’Aspe, 10 km fra flodens begyndelse.

20170408_150939

Gave d’Aydus, Bedous

Urdos aspe

Vallée d’Aspe, Urdos

Bedous er en lille by med 550 indbyggere, der ligger hvor Gave d’Aydus løber ud i Gave d’Aspe. Selve byen ligger i 410 m højde, men det højeste punkt i kommunen er 1567 m.

Bynavnet er blevet ændret i tidens løb. I 1250 hed byen Bedoos, men fra 1675 fik den sit nuværende stavemåde. I 1385 var der 77 brande i byen, hvilket der fik indbyggerne til at etablere et brandværn.

Ud over den fantaskiske natur, er der en del små hyggelige hoteller restauranter, der gør byen værd at besøge.

Vallée d’Ossau strækker sig ca. 50 km fra Rébénacq i nord, ca15 km øst for Oloron-Sainte-Marie til Col du Pourtaleti.

20171030_170630

Vallée d’Ossau

Vallée d’Ossau er den eneste af de tre dale der har evig sne. Det er på Pic du Midi d'Ossau.

I dalens landsbyer er landbrugsjorden placeret langs de snævre veje, der følger skråningerne. Køkkenhaver, frugthaver og græsgange følger efter hinanden efterhånden som man kommer længere væk fra bebyggelserne og nærmer sig skoven. Dette giver et naturligt sammenhæng mellem landsbyerne og landskabet.

Dalen består af to kantoner: I den laveste del af dalen finder man Arudy på Pyrenæernes forbjerge, hvor der er nogenlunde fladt og ikke så kuperet. Dette giver plads til en del landbrug. I den sydlige del af dalen er det Laruns, der dækker den nederste, den midterste og den højeste del af bjergene. Vallée d’Ossau domineres af Pic du Midi d'Ossau, der når op i 2.884 m højde.

Pic du Medi Ossau

Vallée d’Barétous er 30 km lang. Den strækker sig fra Vallée d’Aspe ved Oloron-Sainte-Marie og op til Lanne-en-Barétous syd for Aramits.

20100131_234907

Vallée d’Barétous

I byen Aramits (en lille kedelig by uden et spisested (jeg boede der i en uge)) mødes floderne Vert d'Arette og Vert de Barlanès. Sammen danner de floden le Vert, der løber gennem hele dalen. Le Vert når en længde på 35 km inden den løber ud i Gave d’Oloron nord for Oloron-Sainte-Marie.

Junta de Roncal er en 600 år gammel traktat mellem de franske hyrder og de spanske hyrder i dalene på begge sider af grænsen. Hvert år fejrer og fornyer de denne traktat.

Under ceremonien der afholdes den 13. juli på Pierre Saint-Martin i Arette, sværger hyrderne troskab og gensidig hjælp.

d-line-clipart-many-colors-1