Tom på tur

exit_a7_pil_ned
exit_a7_pil_ned

Porc Kintoa

porcs2-min
AOC-Kintoa-300x255

Det baskiske navn "Kintoa" betyder "Femte land" eller "Quinto Real" på spansk.

Det er beliggende mellem Frankrig og Spanien i den øvre del af Aldudes-dalen. Kintoa et område på 2500 ha. Dets grænse blev oprettet ved Pyrénées-traktaten, undertegnet i Bayonne i 1856. Oprindeligt var "Kintoa" det land, hvor man måtte betale “quinta”. De baskiske hyrder skulle betale skat til kongen af Navarra for græsning af deres grise i den kongelige skov. Denne skat var på en femtedel af besætningen.

De 2500 ha er rig på skov, græs og bjerg arealer, hvor til dyrene flyttes sæsonmæssigt til sommer græsgange.

For at ære dette rige og vedholdende område, besluttede de baskiske svineopdrættere i Aldudesdalen at benytte navnet "Kintoa" til tørrede skinker og friskt kød fra “Den sorte Baskisk gris”

20171004_144304

Den baskiske grisebasse stammer oprindeligt fra Baskerlandet, Bearn og Hautes Pyrénées-regionerne i Sydvestfrankrig.

Racen var næsten uddød og blev erklæret som truet art i 1981. Siden har den baskiske gris overlevet takket være udholdenhed og engagement fra en håndfuld lokale avlere.

Den baskiske gris i bjergsiden:

Den baskiske gris er genkendelig med sin sort/ hvide tofarvet skind, dens sorte hoved og bagdel og dets lange ører der når ud til dens snude.

Grisene strejfer frit i skoven og på i bjergsiden. Der er træhytter med bregneblade-tag rundt om i skoven hvor de kan søge ly.

De lever primært af urter og årstidens frugter som kastanjer, agern, bog (fra september til den første sne) og et tilskud af ikke-GMO-korn, som landmanden hver dag bringer ud for at grisen skal blive i vækst.

porc-dans-la-montagne
20171004_144506
20171004_144457

Opdræts trin:

Fra fødsel til 2 måneder:

Grisene bliver født i bregnehytter på gården, og dier indtil de er to måneder gamle. Grisen vejer da omkring 20 kg.

Fra 2 til 14 måneder:

Når de først er vaccineret, mærket og tatoveret, lever grise på bjergsiden inden for indhegninger, større end en hektar, ofte meget større. Aldrig mere end 40 dyr pr. indhegning. Grisebasserne får også en ring i næsen inden de kommer op på bjerget. Ringen er placeret på grisen tryne for at undgå det beskadige bjergets/skovens arealer når de roder i jordbunden.

Grisen bliver også tatoveret på dens skinker og lænder, -en dobbelt garanti for sporbarhed af det færdige produkt.

Fra12 til 14 måneder:

Som voksen vejer svinet mellem 140 kg og 160 kg og er dermed “grydeklar”.

1981: Meddelelse som truet dyreart og redningsplan oprettet af Landbrugsministeriet i samarbejde med INRA (Institut National de la Recherche Agronomique): Der er kun 25 søer og 2 orner tilbage i Frankrig.

1990: Stiftelsen af foreningen «le Porc Basque en Vallée des Aldudes»,  samler 10 opdrættere.

1995: Racen bliver erklæret reddet. Det er den første race, der er registreret hos LIGERAL, Livre Généalogique des Races Locales de Porcs. Bestanden består af 200 søer og 50 orner og kontroleres gennem ”Tekniske Institut for Grise”.

2000: Foreningen består af 35 avlere, der 820 produceres slagtegrise.

2001: Ansøgning skal anerkendes som AOC (Appelation d'Origine Contrôlée), der sendes til INAO (Institut National des Appelations d'Origine).

2006: Foreningen har 50 opdrættere, 1900 slagtede grise udskæres.

2007: Foreningen har 70 opdrættere, 450 søer og 60 orner.

2009: Foreningen har 80 opdrættere, ca. 15 landbrug. 2000 slagtegrise udskæres.

2010: En undersøgelseskommission fra INAO blev modtaget for tredje gang i Les Aldudes i april og fortsætter sit arbejde for anderkendelse af AOC. Takket være lokal historisk forskning gives navnet "Kintoa" til tørrede skinker og friskt kød fremstillet af det baskiske svin.

2016: opnås Appellation d'Origine Contrôlée for Kintoa kød og Kintoa skinke (kendelse af 5. august 2016).

Et kæmpe stykke arbejde var blevet anderkendt af AOC-kommissionen. Kvaliteten af Kintoaskinken er fuld på højde med Jamón Iberico.

d-line-clipart-many-colors-1