Tom på tur

exit_a7_pil_ned
exit_a7_pil_ned

Euskal Herria

Baskerlandet i dag

Euskal Herria er den baskiske betegnelse for Baskerlandet og er baskernes egen betegnelse for det, der også omtales som De Baskiske Provinser. Der er syv provinser. Deres våbenskjolde er til højre. Euskal Herria kan direkte oversættes med "Baskisk hjemland". Tidligere brugte man navnet Euskadi; men i dag bruges Euskal Herria om det samlede Baskerland. Størstedelen af Baskerlandet ligger i Spanien, hvor cirka 90% af baskerne bor. Den resterende del ligger i Frankrig

For baskerne er det særprægede sprog det vigtigste bevis på deres nationale identitet. Det basiske sprog euskara er nu officielt sprog side om side med spansk. Imidlertid var baskisk - ligesom katalansk - forbudt under Francos diktatur, og der måtte ikke undervises i disse sprog i skolerne, og det var heller ikke tilladt tale baskisk på offentlige steder.

Baskisk er ikke beslægtet med nogen andre europæiske sprog og tales kun i Baskerlandet. Man har forgæves forsøgt at forbinde baskisk med en række oldtidssprog og geografisk fjernere sprog, og den ukendte oprindelse har derfor gjort sproget til genstand for en række myter.

Vild og voldsom natur, kunst og kultur, afslappende strande, god vin og restauranter i verdensklasse. Det er kendetegnende for “mit Baskerland”

Naturen i Baskerlandet er enestående. Kun få steder i verden kan man opleve en så varieret natur inden for så korte afstande. Uanset om man er til bjerge, kyster, skove, floder, sletter eller idylliske vandløb, viser landet sig på smukkeste vis. Kysten ved Biscayen har meget mere at byde på, end man lige skulle tro. Inde bag de forrevne klipper, ligger de frodigste landområder hvor der dyrkes alt hvad der skal bruges til at frembringe det ypperligste til kræsne ganer.

Baskerlandet er Spaniens gastronomiske mekka, og overalt i regionen serveres fantastiske egnsretter. Langs kysten får man de fantastiske fiske- og skaldyrsretter af helt friske råvarer, der landes i de små fiskerbyer. I baglandet findes egnsretter som lam og pattegrise tilberedt efter ældgamle traditioner.

Dette gør, at det baskiske køkken er i verdensklasse. En af verdens førende kokkeskoler, Basque Culinary Center ligger da også i Donostia.

- Madlavning kan gøre verden til et bedre sted, siger den spanske stjernekok Ferran Adria, der står bag den legendariske Michelinrestaurant El Bulli.

Han er en af de ni udvalgte superkokke, der fungere som faglige rådgivere på centret, der er en del af Mondragon universitet. Sammen med blandt andre Heston Blumenthal fra The Fat Duck i London og Nomas chefkok René Redzepi står han bag centrets fireårige uddannelsesprogram.

Vejret og klimaet er lige så forskelligartet som naturen. Generelt er klimaet behageligt og i flere områder yderst solrigt. Baskerlandet er præget af bjergrige områder. Hvor de kystnære områder har et relativt fugtigt og frodigt klima, har områderne inde i landet har et varmere og mere tørt klima.

Den varierede natur giver et væld af aktivitetsmuligheder. Vandre- og cykelture i bjergene er oplagte, men også hulevandring og klatring er også muligt. På de rivende floder kan man forsøge sig med kajak som vi gør, samt rafting eller helt nye flod-aktiviteter som canyoning. Ved havet kan der surfes på de store berømte bølger. Fiskeri, dykning! Kun fantasien sætter grænser.

Escudo_alava

Araba

Gasteiz/ Victoria

800px-Escudo_de_Guipuzcoa.svg

Guipuzcoa

Donostia/

San Sebastian

800px-Escudo_de_Bizkaia_2007.svg

Bizkaia

Bilbo/ Bilbao

Escudo_de_Navarra_(oficial).svg

Nafarroa

Iruna/ Pamplona

600px-Blason_d'Ustaritz_et_du_Labourd.svg

Lapurdi

Baiona/ Bayone

600px-Blason_province_fr_Soule.svg

Zuberoa

Maule-Lextarre/

Mauleon-Licharre

Blason_Navarre

Nafarroa Behera

Donibane Garazi/

St.-Jean-Pid-de-Port

Donostia-San_Sebastian
d-line-clipart-many-colors-1