Tom på tur

exit_a7_pil_ned
exit_a7_pil_ned

Tour de Basque 2016

Pyrénées Atlantiques

Pyrénées Atlantiques ligger stadigt lige smukt i det sydvestlige hjørne af Frankrig, som det har gjort lige siden de første mennesker slog sig ned i Europa.

 Fra Biscayen i vest og 150 km. på langs af Pyrenæerne til lige inden Lourdes byporte. En tredjedel af bjergkædens længde. Departementet Pyrénées Atlantiques har et areal på 7.650 km2, eller 2 x Fyns størrelse, og en befolkning på omkring 700.000.

Pyrénées-Atlantiques

 

Basses-Pyrénées er et af de oprindelige 83 departementer i Frankrig der oprettes under den franske revolution, den 4. marts 1790. Det blev skabt ud af dele, der tilhørte de tidligere større provinser, Guyenne og Gascogne, samt Béarn-Navarra (Kongeriget Navarra), dvs. de baskiske provinser Basse-Navarre, Labourd, Bayonne  og Soule, og Béarn. Den administrative konstruktion der blev skabt i 1790, gjorde ende på de oprindelige institutioner og love.

Schema-Departemental-de-Cooperation-Intercommunale-arrete-le-11-mars-2016_frontpagedossiers

De baskiske repræsentanter der var tredjelandsstatsborgere var åbenlyst imod den nye administrative opstillingen, da det undertrykte deres institutioner og love. Repræsentanterne for Nedre Navarra nægtede at stemme med den begrundelse, at de ikke var en del af Kongeriget Frankrig. Dem fra Soule stemte imod, mens brødrene Garat, der repræsenterede Labourd, til sidst stemte ja, tænkte at det ville give dem indflydelse på kommende politiske beslutninger.

Den 10. oktober 1969 blev Basser-Pyrénées omdøbt Pyrénées-Atlantiques.

20160321_144639

La petite chute d'eau” i Ascain

Google

Nye områder blev udforsket grundigt på ekspiditionen i 2016, og selvfølgelig også gensyn med nogle af de faste steder der skal besøges, for at være helt hjemme i Pays Basque. Lejligheden i Socoa, som plejer at være hovedkvarteret, er lidt trangt når der er flere end to dernede. Betty Boop var jo med denne gang. Derfor blev turen til la Rioja, hvor der er mere plads at røre sig på, nogle dage længere end sidste år.

Et klik på Google-kortet åbner kort i et nyt faneblad, så det er muligt at følge Gøg & Gokke og Betty Boops tur rundt i Pays Basque og la Rioja.

Betty_Boop_Black_red lille
3-chrome-line
d-line-clipart-many-colors-1