|
|
|
Den nære omegn, eller min hjemmebane, er de tre byer der ligger ud til lagunen. Eller retter to, for Socoa er en område af Ciboure. Mens Saint-Jean-de-Luz og havneområdet i Ciboure er gamle smalle og meget hyggelige gader med masser af restauranter, er højderyggen hvor Ciboures bedre borgerskab bor, bebygget med kæmpe-villaer i mange millioner klassen, vel at mærke i €. Socoa er den sydlige del af Ciboure, der ligger ned til l’Untxin, floden som “ma résistance” ligger ud til.
En af de store berømtheder der er født i Ciboure, er komponisten og pianisten Maurice Ravel. Ravel regnes sammen med Claude Debussy som den største franske komponist i det 20. århundrede. Hans kendteste værk er Boléro, som samtidig er et af de aller kendteste stykker klassisk musik overhovedet fra det 20. århundrede.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vue ud over Socoas havnefront, og med Ciboures store villaer spredt ud over højderyggen
|
|
|
|
Der er kun omkring 6 km fra Socoa til grænsebyen Hendaye. Vi har været der et par gange. En meget rig by, med masser af restauranter, både med og uden stjerne, flere kasinoer og luksus hoteller ned til den fedeste sandstrand. Det er også et surfer-paradis, hvor de mange surfere kravler rundt på de store bølger der kommer ind fra Biscayen. Et flot syn for en der kommer fra de flade kysters land.
Krydser man grænsefloden, Rio Bidasoa, er man i en helt anden verden. I Irun´s fattigste kvarterer er der et miljø, hvor den baskiske ekstremisme slår igennem. Dette var ETA´s højborg, og de baskiske flag hænger på næsten hver eneste altan på de forfaldne bygninger.
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinproduktion i den franske del af Baskerlandet er noget som ikke der er ret mange der har hørt om.Region Pays Basque har to selvstændige vinappellationer, AOC, som de blev “opgraderet” til i 1970.
Vi tog derfor ud for at undersøge sagen, og besøge nogle vingårde i Saint-Étienne-de-Baïgorry.
|
|
|
|
|
Vin d’Pays Basque er et vinområde i Sud-Ouest region. Det strækker sig rundt om byen Saint-Jean-Pied-de-Port. Dette er et historisk vinområde, der sandsynligvis grundlagt på grund af de gennemrejsende pilgrimme på Caminos de Santiago de Compostela vej til Spanien. Denne egn er kendt for sin unikke vin AOC Irouléguy. Vinstokkene dyrkes i bjergene 200 og 400m over havets overflade. Appellations d'Origine Contrôlée Irouléguy er et lille vindistrikt med kun 215 ha med vinstokke, og en produktion på 7500 hl (100.000 fl.). Der er omkring ti? producenter og et vin-kooperativ.
|
|
|
|
Smagsnotater. Rød: Lilla farve, disse vine afgiver aroma af frugter. Den krydret, kødfulde moden frugt, stram struktur giver dem potentiale til flere år lagring. Disse vine kan ledsage en god middag med rødt kød samt vildt i sovs.
|
|
|
Rose: Kraftigt og frugtig med aromaer af røde frugter. De skal drikkes inden for 2 år efter deres tilblivelse.
|
|
|
Hvid: Frisk og livlig, den hvide Irouléguy udtrykker aroma af eksotiske frugter og blomster. Skal drikkes inden 2 år gerne ledsaget af fisk, skaldyr eller ferskvandsfisk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EgiaTegia - Vinen fra Cote Basque
For at genoplive en tabt tradition, skabte Emmanuel Poirmeur sin vingård i Urrugne, mellem bjerge og hav, på de runde højder mellem Socoa og Hendaye. Derfra er en betagende 360° udsigt. Vinstokkene vokser overraskende godt, takket være et særligt mikroklima.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Den unikke metode til vinfremstilling, som Emmanuel Poirmeur udøver her, har han indgivet patentet på i 2007, finder sted i lagunen Saint-Jean-de-Luz / Ciboure, på15 meter dybde. Hvad han foretager sig med vinen dernede er ikke offentliggjort. Men fremragende er resultatet.
Hvis du besøger vingården, vil du forstå historien om denne usædvanlige vindyrkning, og vil du dykke ned i en lille skør mand personlighed, der har formået at kombinere sin kærlighed til Baskerlandet og hans passion for vin.
|
|
|
|
|
|
Vinen fra Cote d’Basque har ikke opnået AOC-status endnu, -mon ikke det sker
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alpes Pyrénées "La Cave à Fromages"
Vi fik kendskab til denne ostehandler på markedet i Saint-Jean-de-Luz. Vi var ude for at købe baskiske specialiteter med hjem til vores middag for familien.
Det er et lille familieforetagende der ligger i byen Bassussarry, ca 10 km. fra Saint-Jean-de-Luz i retning mod Biarritz. De opkøber de bedste oste fra de små fromagerier rundt om i regionen......
|
|
|
|
|
|
|
Sagardotegi, det baskiske ciderie
Produktionen af cider har en lang historie i Baskerlandet, og går helt tilbage til det 11. århundrede. Sagardotegi var oprindeligt der hvor lokalbefolkningen gik hen for at købe cider, og de tog for det meste mad med, så de ikke drak på tom mave. Dette udviklede sig til traditionen af, at sagardotegi fungerede som en restaurant og et sted for sociale sammenkomster.
|
|
|
I dag er sagardotegis typisk gamle gårde, der findes i hele Baskerlandet. For 25-30 € kan man få en menu, det er ganske store portioner der serveres, og næsten altid det samme der står på de forskelliges menukort. Den kan består af: 1. ret, Tortilla de Bacalao (torsk fisk omelet) 2. ret, Tapas 3. ret, Txuleton (en enorm velhængt okse bøf) Dessert, Valnødder + lokal ost med Membrillo (kvæde gelé). Og der er selvfølgelig masser af cider, og du kan drikke så meget som du vil, og endda blive en ekspert i processen, da der normalt er flere forskellige typer af cider at smage. Cideren er i gigantiske træfade (kupelas), som åbnes med jævne mellemrum, når nogen råber "Txotx!". Cideren løber ud af hanen, og skal fanges flere meter væk og så tæt på jorden som muligt. Dette gøres for at cideren bliver iltet. Hele sagardotegi oplevelsen er en, man ikke bør gå glip af, vil være et højdepunktet på turen til Baskerlandet.
|
|
|
|
|
|