Og så alligevel. Fårehyrden Javî, der dag ud og dag ind i 30 år har passet sine får og geder under den brændende sol i Navarra, fortæller, at gribbene godt af mangel på anden føde kan finde på at angribe fårene.
Derfor har hyrderne lagt kadavere ud til dem, men kogalskab og svineinfluenza har sat strenge restriktioner for den slags, så i stedet mister man et får eller lam i ny og næ.
En smuk og varieret natur er blandt Pyrenæernes største aktiver, og har man hang til fuglekig, er det et godt bud på et udflugtsmål. Spanien er kendt for sine gribbe, men hele 250 fuglearter ses jævnligt i Navarra, og tæller man de helt sjældne med, når tallet op på 310. Foruden de mange fugle, der yngler i landet, ligger Navarra på trækfuglenes foretrukne rute over Pyrenæerne.
Vores vej gik flere gange gennem Parque Natural del Señorío de Bertiz, der ligger i Navarra i Spanien, og støder op til Frankrig.
Umiddelbart skulle man ikke tro, at her er føde til ret mange, men allerede i udkanten af naturreservatet ser man både purpurhejrer og kohejrer. Længere inde summer en lille oase omkring et vandløb af liv i luften: hærfugl, biæder, turteldue, stillits og middelhavsstenpigger for blot at nævne nogle. Oven over dem svæver rørhøgen.
I det hele taget er Pyrenæerne rig på rovfugle. Den imponerende gåsegrib møder vi næsten overalt - i de stejle flodslugter, hvor den har rede på klippehylderne, og højt oppe i Pyrenæerne
|