Tom på tur

exit_a7_pil_ned
exit_a7_pil_ned

Pyrénées

20150407_154642 -3

Gåsegrib under indflyvning til festmåltid hos en fåreavler.

logo_bertiz_home_es

Pyrenæerne har et enestående “wild life”. Der er et fugle og dyreliv som ikke findes på vores breddegrader. De første store fugle vi så var gribbe, og i flokke så store at det var ufatteligt.

Alene i Navarraprovinsen, der i udstrækning er en fjerdedel så stor som Danmark, yngler 2.500 par gåsegribbe - en imponerende fugl med et vingefang på op til 2,7 meter - foruden flere andre arter.

20150509_132527

Ornitologen Gorka Gorospe, forsikrer dog, at blot man holder sig i live, kan man tage det roligt. Gribbe har slet ikke kløer til at gribe et levende bytte. De spiser kun ådsler.

Og så alligevel. Fårehyrden Javî, der dag ud og dag ind i 30 år har passet sine får og geder under den brændende sol i Navarra, fortæller, at gribbene godt af mangel på anden føde kan finde på at angribe fårene.

Derfor har hyrderne lagt kadavere ud til dem, men kogalskab og svineinfluenza har sat strenge restriktioner for den slags, så i stedet mister man et får eller lam i ny og næ.

En smuk og varieret natur er blandt Pyrenæernes største aktiver, og har man hang til fuglekig, er det et godt bud på et udflugtsmål. Spanien er kendt for sine gribbe, men hele 250 fuglearter ses jævnligt i Navarra, og tæller man de helt sjældne med, når tallet op på 310. Foruden de mange fugle, der yngler i landet, ligger Navarra på trækfuglenes foretrukne rute over Pyrenæerne.

Vores vej gik flere gange gennem Parque Natural del Señorío de Bertiz, der ligger i Navarra i Spanien, og støder op til Frankrig.

Umiddelbart skulle man ikke tro, at her er føde til ret mange, men allerede i udkanten af naturreservatet ser man både purpurhejrer og kohejrer. Længere inde summer en lille oase omkring et vandløb af liv i luften: hærfugl, biæder, turteldue, stillits og middelhavsstenpigger for blot at nævne nogle. Oven over dem svæver rørhøgen.

I det hele taget er Pyrenæerne rig på rovfugle. Den imponerende gåsegrib møder vi næsten overalt - i de stejle flodslugter, hvor den har rede på klippehylderne, og højt oppe i Pyrenæerne

På en af udflugterne kom vi forbi en gård, hvor der på bagsiden var en gruopvækkende uro. Vi standsede bilen for at hvad havde skabt denne opstandelse. Omkring et hundrede gåsegribbe sad på jorden eller kredsede over en skråning bag gården. Der må have været adskillige døde dyr. Man kunne dårligt nok se jorden for gribbe. Det var fandeme uhyggeligt at se, -men der skulle nogle billeder i kassen. Se dem ude til højre.

20150509_143313

Hærfuglen så vi da vi kørte ned  efter at været oppe ved en chili producent ved Dantxarinea

Aquila_Heliaca-05

På vores tur ned af bjergene på vej til Pamplona fløj en kejserørn lige ud for bilvinduet. Desværre var foto-udstyret bag i bilen, uden for rækkevidde.

20150407_154342

Efter at have været en tur til Pamplona, ville vi køre af en lille landevej tilbage til Frankrig, for at besøge nogle vingårde i Saint-Étienne-de-Baïgorry. Den nærmeste vej var op over Col d’Ispeguy.

20150401_141159

Vejen op til Col d’Ispeguy var stejl og havde mange hårnålesving. Da vi nåede op på toppen blev vi modtaget af dette overdådige syn, med fritgående heste. Toppen af bjerget danner grænsen mellem Frankrig og Spanien.

20150401_142854
3-chrome-line
d-line-clipart-many-colors-1